“Mooi om te zien
hoe bedrijven en onderzoeksinstellingen elkaar helpen.”

Henk Kamp, minister van
Economische Zaken

Zonne-energie

In 2013 zette het succes van de metal-wrap-through-zonnecellen door. Niet alleen beginnen ze wereldwijd de markt te veroveren, ECN wist de technologie van deze superefficiënte zonnecellen nog verder te verbeteren.

Een tekort aan zilver kan de prijs van zonne-energie opdrijven

Miljoenencontract

In november maakte ECN deel uit van een handelsdelegatie onder leiding van minister Henk Kamp naar Quatar en Abu Dhabi. Daar tekende ECN een contract met een plaatselijk onderzoeksinstituut om samen zonnepanelen te ontwikkelen voor het Midden-Oosten en Afrika. Het Nederlandse bedrijf Eurotron sloot eveneens een miljoenencontract. Het gaat voor een Quatarese fabriek een productielijn bouwen voor MWT-zonnecellen. ECN ontwikkelde hiervoor de technologie.

Zilverschaarste

Er is genoeg zon om de hele aarde te voorzien van zonne-energie, maar niet genoeg zilver. Een tekort aan zilver zou de prijs van zonne-energie kunnen opdrijven. Daarom paste ECN geleidend koperfolie toe in MWT-zonnecellen in plaats van de gebruikelijke zilveren draden op silicium wafers. Het laboratorium-model presteert goed: het heeft een vergelijkbaar vermogen als de cellen met zilver en het is duurzaam en sterk. De zilververvangende technologie is ook toepasbaar in traditionele zonnecellen.

Nieuwe partners

Het Silicon Competence Centre, onderdeel van het TKI Solar Energy, verwelkomde in 2013 drie nieuwe partners. In het consortium werken vooraanstaande onderzoeksinstituten zoals ECN en AMOLF samen met bedrijven zoals Eurotron, Levitech en DSM. We bouwen gezamenlijk aan state-of-the-art productie- en testfaciliteiten. Doel is een snellere marktintroductie van zonnestroom-producten met Nederlandse technologie. Dat biedt kansen voor de Nederlandse economie, want ons land loopt hierin voorop. Het werk van ECN heeft daar zeker aan bijgedragen.