“We bundelen
onze krachten
én contacten”

Rob Pentinga,
business developer Tempress

Zonne-energie

Voor de Europese zonne-energiesector was 2012 een jaar van zowel economische tegenslag als technologische vooruitgang. Juist tijdens een economische downturn investeren sommige bedrijven extra in R&D. ECN helpt hen een voorsprong te verwerven voor als straks de markt weer aantrekt.

ECN biedt Europese high-techbedrijven toegang tot de Aziatische groeimarkt.

Een steeds hoger rendement realiseren tegen steeds lagere kosten, dat is de centrale opgave voor de zonne-energiesector. ECN draagt hieraan bij door grote Chinese producenten als Yingli en JA Solar te adviseren. Doel is om de laatste technologische innovaties zo breed mogelijk toe te passen. Tegelijkertijd biedt ECN Nederlandse en Europese hightech partners een toegangspoort tot de Aziatische groeimarkt.

Shanghai

In december 2012 was ECN samen met AgentschapNL, de Nederlandse bedrijven Tempress, Levitech en Eurotron, het Noorse researchinstituut SINTEF en de Duitse PV-fabrikant RENA organisator van een succesvolle zonne-energieconferentie in Shanghai. Hier werd onder andere het door ECN ontwikkelde nieuwe n-type zonnecellen gepresenteerd aan de Chinese PV-markt. Gemaakt van fosfor-gedoteerd silicium behaalt dit type zonnecellen een hoger rendement dan het traditionele P-type zonnecellen.

Kostenreductie

Een andere doorbraak waarmee ECN in 2012 aan de weg timmerde was de Metal Wrap Through (MWT-) technologie voor zonnecellen en -panelen. Deze belooft verdere kostenreductie van zonne-energie door een eenvoudiger productieproces in combinatie met een hoger rendement. Tijdens een door ECN en het Duitse Fraunhofer ISE georganiseerde workshop in november wisselden ’s werelds grootste zonnecel- en moduleproducenten, apparatenbouwers, materiaalleveranciers en topresearchinstituten in Amsterdam gegevens uit. Hun conclusie was glashelder: de MWT-technologie staat aan de vooravond van massaproductie.