“ECN weet een goed
idee te vertalen naar
een goed product.”

Didier Dhaler,
Mebranes Development Director CTI

Energie-efficiency

Licentieovereenkomsten zijn voor ECN vooral de bezegeling van een strategische samenwerking. Door pragmatisch en intensief samen op te trekken kunnen ECN en zijn industriële partners ideeën uit het laboratorium naar de fabriek brengen.

Warmtepompen kunnen industriële processen schoner én goedkoper maken.

In januari 2012 verkocht ECN een licentie op het HybSi®-membraan aan het Franse Céramiques Techniques Industrielles (CTI). Het HybSi®-membraan is een door ECN ontwikkelde nanozeef, die bedrijven helpt om industriële oplosmiddelen te zuiveren tegen lagere kosten en met een betere kwaliteit van het eindproduct. CTI is marktleider in keramische membranen. Het wil samen met ECN de nanozeef op industriële schaal produceerbaar maken en verwacht op termijn nieuwe markten te kunnen veroveren.

Papierproductie

Binnen het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) is ECN in 2012 een project gestart om toepassing van warmtepompen in de papierindustrie te verkennen. Dit kan een forse energiebesparing opleveren en de papierproductie zowel schoner als goedkoper maken. ECN werkt in dit project samen met multinationale papierproducent Smufit Kappa en technologieleveranciers Bronswerk Heat Transfer en IBK. Hergebruik van restwarmte door middel van een warmtepomp kan ook andere industriële processen veel efficiënter maken.