Op zoek naar het perfecte rotorblad

ECN adviseert Koreanen en Amerikanen over
windturbines

Windenergie

ECN is een vliegwiel in de snel groeiende markt voor offshore windenergie. Niet alleen met slimme software om ontwerp en onderhoud te optimaliseren en met uitgebreide testfaciliteiten, maar ook in de rol van adviseur. Overheden en bedrijven van over de hele wereld weten ECN te vinden als partner bij hun voornemen om efficiënt en veilig windenergie te produceren.

Intelligente windturbinewieken passen zich aan en verhogen de opbrengst

Race

Zo werd in oktober 2011 in Seoul een memorandum of understanding getekend tussen ECN en de Korean Register of Shipping. Deze certificeringsautoriteit is belast met het keuren van nieuwe typen windturbines. Leveranciers als Samsung, Hyundai en Doosan ontwikkelen deze prototypen in een race om het winnen van een megacontract: de beste windturbine zal de Koreaanse overheid in veelvoud aankopen om op zeer grote schaal windenergie te winnen langs haar kusten.

Beijing

De Koreaanse autoriteiten hebben ECN gevraagd om hen te ondersteunen bij het keuren van de nieuw prototypen op veiligheid en prestaties. Daarnaast zal ECN ook bedrijven die proberen de perfecte windturbine te bouwen helpen met R&D, advies en trainingen. Voorlopig worden deze activiteiten opgezet vanuit de ECN-vestiging in Beijing.

Sandia

Een andere samenwerking is die met Sandia National Laboritories in de Verenigde Staten. Dit instituut voert toegepast onderzoek uit in opdracht van het United States Department of Energy. Sandia en ECN gaan zich samen toeleggen op het verhogen van de opbrengst van windturbines, met name door de inzet van ‘intelligente’ rotorbladen.