Lab to fab in de Botlek

Revolutionaire stap vooruit in membraantechnologie

Energie efficiency

ECN is pionier op de nieuwe testfaciliteit in de Rotterdamse Rijnmond: Plant One. De regio Rijnmond wil met Plant One een bijdrage leveren aan verduurzaming van de Rotterdamse havenactiviteiten: veelbelovende procesverbeteringen kunnen hier op industriële schaal worden getest en ontwikkeld.

Petrochemische bedrijven kunnen een revolutionaire stap vooruit zetten

Revolutionaire stap

Om te beginnen heeft ECN in Rotterdam een demo-installatie gebouwd die de ingewikkelde scheidingsprocessen in de chemische industrie efficiënter, goedkoper en energiezuiniger kan maken. Cruciaal voor deze nieuwe technologie is het keramische Hybsi®-membraan. Deze nanofilter heeft een twee keer zo grote capaciteit als vergelijkbare membranen en is bovendien breder inzetbaar. Gebruikers houden niet alleen een schoner eindproduct en een hogere opbrengst over, ze gebruiken ook nog eens fors minder energie: een revolutionaire stap vooruit.

Eindgebruikers

Door in de Rijnmond te laten zien dat het Hybsi®-membraan niet alleen in het laboratorium, maar ook op veel grotere schaal in een productieomgeving goed presteert, wil ECN potentiële eindgebruikers in de chemische industrie over de streep trekken. Intussen zijn voor het membraan al twee licenties verkocht. Zowel de Nederlandse membraanproducent Pervatech als de Franse marktleider Céramiques Techniques Industrielles (CTI) hebben het recht aangekocht om het Hybsi®-membraan te mogen produceren.